Zanimljivosti
4

Izgubljeni Warholov rad, kupljen za 4,5 dolara, sada vrijedi 1,9 miliona

Klix.ba
Ljubitelj umjetnosti koji je kupio skicu za 4,5 dolara, a za koju se ispostavilo da bi mogla biti originalno djelo Andyja Warhola, sada ju je ponudio na eBayju sa minimalnom cijenom od 1,9 miliona dolara.

Andy Fields (49) iznenadio se kada su mu stručnjaci rekli da je jedna od pregršt neidentificiranih skica koje je kupio u Las Vegasu najvjerovatnije do sada nepoznata slika legendarnog pop art umjetnika, i to iz doba kada mu je bilo samo 10 ili 11 godina.

Skica napravljena olovkom i grafitom datira iz kasnih '30-ih godina, a zvanično je procijenjena na dva miliona dolara, dok Fields tvrdi da mu je rečeno da vrijedi i deset puta više.

Ukoliko se radi o originalu, crtež glumca i pjevača Rudyja Valleea pomjerio bi rođenje pop arta za dvije decenije ranije.

Odbor za autorizaciju Warhola nije zvanično označio skicu kao Warholov rad. No, stručnjaci iz aukcijskih kuća Bonhams i Sotheby's smatraju da se radi o originalu, ali ne žele javno da se izjasne bez odobrenja odbora.

"Mislim da se radi o nevjerovatno važnoj slici koja redefinira rad jednog od najčuvenijih umjetnika u posljednjih stotinu godina. Kada sam je otkrio, odmah sam je poslao Warholovom odboru, koji je napisao njihov jedinstveni broj u donjem lijevom uglu. Poslali su mi je nazad uz navode da nemaju dovoljno dokaza da podrže činjenicu da se radi o originalnom djelu. Ipak, oni uvijek, kada imaju i najmanje sumnje o nekom djelu, jednostavno udare crveni pečat 'odbijeno' preko slike. To se nije desilo sa ovim djelom", rekao je Fields.

Djelo je potpisano sa Andy Warhol, a on je svoje ime promijenio iz Andrew Warhol tek 1949. godine. Fields smatra da je umjetnik potpisao djelo mnogo godina nakon što ga je nacrtao.

"Stručnjaci objašnjavaju kako Warhol nikada nije potpisivao svoje rane radove. Kada je nekome, mnogo godina kasnije, davao djelo, vjerovatno su ga zamolili da potpiše", kaže Fields.

Fields je djelo kupio od čovjeka koji mu je rekao kako je njegova tetka bila prijateljica i njegovateljica mladog i bolesnog Warhola.

U oktobru 2008. godine, Warholova slika "Eight Elvises" prodana je za 100 miliona dolara, što predstavlja rekordnu cijenu nekog njegovog rada.