Zanimljivosti
4

Izgradili neboder od 47 spratova i zaboravili lift

Klix.ba
Tornjevi In Tempo u španskom gradiću Benidorm zamišljeni su kao građevina budućnosti i simbol izaska Španije iz recesije, no građevinari su se toliko zanijeli idejom da sagrade najvišu stambenu zgradu u Evropi da su zaboravili lift.

Samo nekoliko mjeseci od svečanog završetka radova, neboder koji ima 47 spratova nema lift.

Objekt je isprva bio zamišljen za 20 spratova, no ambiciozni građevinari su odlučili udvostručiti njihov broj, ali za nadograđenih 27 spratova nisu isplanirali lift. 

Španski El Pais piše da je grešku sada nemoguće ispraviti jer za lift u zgradi koja ima 269 stanova nema mjesta. Sam projekt je od početka bio označen kao loša investicija, a tome u prilog govori podatak da je zgrada trebala biti otvorena još prije četiri godine.

Prije nekoliko sedmica, tim arhitekata se povukao, a radnici nisu mjesecima dobijali plaću. Osim toga, uslovi za rad su bili veoma loši, a u julu 2011. se srušio servisni lift i 13 ljudi je povrijeđeno.

Finansiranje je nedavno preuzela banka Sareb, koja je na vrlo lošem glasu. Novi rok za završetak radova je decembar ove godine, a prodato je samo 35 posto stanova. Ostatak će biti ponuđen po manjoj cijeni.