Zanimljivosti
4

Izbori u SAD-u: Prvi glasali stanovnici sela Dixville Notch, četiri glasa za Hillary i dva za Trumpa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani malog mjesta u New Hampshireu već su obavili svoju građansku dužnost glasanja, a listići su prebrojani te je kao pobjednica proglašena Hillary Clinton.

Ono što omogućava tako brzo glasanje i 100-postotnu izlaznost jeste činjenica da u mjestu Dixville Notch, nedaleko od kanadske granice, živi svega osam stanovnika koji su glasali u ponoć. Nakon brojanja glasova objavljeno je da je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton odnijela uvjerljivu pobjedu.

Ona je osvojila četiri glasa, dok je njen protukandidat republikanac Donald Trump osvojio dva glasa. Preostala dva glasača dala su svoje povjerenje nezavisnom kandidatu Garyju Johnsonu, odnosno republikancu Mittu Romneyju koji uopće nije kandidat.

Građani su glasali za guvernera države te članove Senata i Predstavničkog doma Kongresa SAD-a. Za brojanje listića bilo je potrebno ne više od jedne minute, a rezultati su potom ispisani na školskoj tabli.

Dixville Notch je jedno od tri mjesta u saveznoj državi New Hampshire koje je odlučilo iskoristiti zakon kojim se dopušta naseljima sa manje od 100 stanovnika da glasanje održe u ponoć na dan glasanja.