Profesor u Engleskoj
0

Izbacio učenice jer su bile 'previše plave'

Sarajevo-x.com
Profesor David Alexander iz jedne škole u engleskom gradu Gloucestershireu izbacio je dvije učenice sa časa zato što su 'previše plave', a ovakvo ponašanje izazvalo je bijes drugih učenika i njihovih roditelja.

Šestnaestogodišnja Reagan Booth, učenica škole Rednock u Gloucestershireu, ispričala je kako ju je profesor David Alexander izbacio iz učionice i poslao kući, te rekao da prvo 'oboji kosu u smeđe', a onda dođe u školu.

Djevojke su bile prisiljene da se pridržavaju strogih pravila odijevanja koja su uvedena u školu, ali studentica ostaje i dalje pri tvrdnji da je njena kosa prirodno plava.

"Pravila škole izričito nalažu da se ne smijemo imati obojenu kosu. Plava je moja prirodna boja kose, samo ima jak i blještav odsjaj. Razrednik je objasnio da mora slijediti pravila škole, kada me izbacio sa časa. Ovo nije pravedno i smatram da boja kose ne utječe na moje sposobnosti u učenju", kazala je izrevoltirana učenica.

Tinejdžerka koja je odbila da oboji kosu u tamniju nijansu, ističe da su ona i njena kolegica bez razloga izbačene i to baš u vrijeme ispitivanja i zaključivanja ocjena.

"Reagan je uzorna učenica i naporno je učila za ispite. Ovo je njihova završna godina i trebali bi se brinuti oko ispita, a ne oko boje kose", kazao je njen otac Martin Booth.

Profesor Alexsander, koji je izbacio djevojke sa ispita, potvrdio je da je djevojke poslao kući da oboje kosu, te da se nakon toga mogu vratiti na ispit.

"Samo pokušavam da budem dosljedan i da primjenjujem pravila škole jednako na sve učenike. Kodeks ponašanja i odijevanja postoji već duže vremena i ne namjeravamo ga mijenjati. Održat ću sastanak sa roditeljima i dati im do znanja da su naša pravila jasna", bio je izričit profesor.