Poput filmske priče
0

Iza kreveta pronašli sliku vrijednu 300 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Buffalo, grad u New Yorku, nije poznat po plantažama maslina, pizzama ili baroknim fontanama, ali se može ponositi umjetničkim djelom na koje Firenca i Rim mogu samo biti ljubomorni - "Pietom", Michelangelovom slikom na kojoj Isus sjedi u krilu Djevice Marije.

Priča je nevjerovatna zbog činjenice da je umjetničko djelo umjesto na zidu nekog od muzeja, bilo sakriveno iza kreveta u kući porodice Kober. Čak ni oni nakon pronalaska slike nisu znali da li je riječ o skupocjenom umjetničkom djelu ili bezvrijednom komadu obojene tkanine.

Ukoliko stručnjaci potvrde da je riječ o djelu italijanskog umjetnika, njegova vrijednost bi mogla iznositi nevjerovatnih 300 miliona dolara, piše britanski "The Independent".

U potragu za istinom 2003. godine krenuo je Colonel Martin Kober, nakon penzionisanja iz američkih zračnih snaga. Svoj je posao prihvatio ozbiljno, s namjerom da otkrije da li je slučajni pronalazak jedan od najvažnijih pronalazaka ovog vijeka.

Kobera je u SAD-u posjetio i Antonio Forcellino, vodeći stručnjak za Michelangela u Italiji, koji je ubijeđen da je riječ o djelu slavnog sliakra.

"Uvjeren sam da je ovo Michelangelovo djelo. U stvarnosti je ova slika ljepša od verzija u Rimu i Firenci", rekao je Forcellino za "New York Post".

On vjeruje da je djelo naslikao Michelangelo oko 1545. godine, kao poklon svom prijatelju. Zatim je slika bila u dvije katoličke katedrale, prije nego što je završila u rukama njemačke baronese., koja je predala svojoj omiljenoj pomoćnici, inače snahi Koberovog pradjeda.

Iako će biti teško pronaći pravi dokaz da je slika Michelangelova, mnogi eksperti se slažu sa Forcellinom što je dovoljno da Kober zaradi milione.