Zanimljivosti
272

Ivan iz Sarajeva ima najveću kolekciju praznih kutija cigareta iz čitavog svijeta

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ivan Čekić iz Sarajeva u svojoj kolekciji ima 1.218 kutija cigareta iz čak 80 zemalja sa svih kontinenata: Brazila, Indije, Kine, Rusije, Japana, Koreje, Čilea, Kanade, Amerike, Grčke, Holandije, Poljske, zemalja bivše Jugoslavije...

Ivan je pakovanja cigareta počeo sakupljati prije četiri godine.

"Svi sakupljaju salvete, značke, bedževe... meni se ovo učinilo zanimljivim jer nije toliko učestalo među kolekcionarima", kaže Ivan koji do praznih ambalaža uglavnom dolazi razmjenom s ljudima putem Facebooka, a brojne mu donose i prijatelji s putovanja ili pak rodbina iz inozemstva.

Pored "standardnih" cigareta, u Ivanovoj kolekciji se nalaze i one različitih dužina i debljina, te brojne vrste aromatiziranih cigareta, kao što su cigarete s okusom mentola, limuna, vanilije, čokolade, različitih alkoholnih pića itd.

Najstarije pakovanje u njegovoj kolekciji je kutija iz 1952. godine, proizvedena u Tunisu, a kupljena u Španiji. Kaže kako mu je najdraži plavi Marlboro, jer ga je tražio četiri godine, a na kraju mu je kutiju poslala tetka iz Amerike.

"Ne bih ovo nikad prodavao, jer mislim da se neke od njih ne mogu platiti novcem. Svaka od ovih kutija ima svoju priču i svoju vrijednost", priča Ivan dok nam pokazuje pakovanje s likom Josipa Broza Tita.

Dodaje kako se u Guinnessovoj knjizi rekorda nalazi jedan čovjek iz Ukrajine koji u svojoj kolekciji ima čak 33.000 pakovanja cigareta.

Kada je riječ o upozorenjima o štetnosti cigareta, koje je svaka duhanska kompanija dužna izložiti na svojim proizvodima, Australija, Kanada i Francuska prakticiraju prikazivanje fotografija izuzetno uznemirujućeg sadržaja na pakovanjima cigareta, kako bi se što više proširila svijest o štetnosti pušenja i brojnim zdravstvenim rizicima u koje se pušači duhana upuštaju.

Ivan pak za sebe kaže da uopšte nije strastveni pušač, a na upit o tome da li je ispušio sve ove kutije cigareta, kroz smijeh kaže:

"Da jesam, sigurno sad ne bismo razgovarali ovdje..."