The Times
0

Italijanski kuhar napravio gulaš od mačke

FENA
Jedan od vrhunskih italijanskih kulinarskih kritičara i kuhara podigao je popriličnu prašinu kada je, bilježi Times, u popularnoj televizijskoj emisiji gledaocima kao posebno sočno jelo preporučio ni manje ni više nego mačji gulaš.

Italijanski javni televizijski servis RAI je, na neodređeno vrijeme, suspendovao Bepea Bigacia jer je u sred dana, na zaprepašćenje voditeljke programa, konstatovao da je pomenuto jelo, inače omiljeno u njegovoj rodnoj Toskani, ukusnije i bolje s mačetinom nego kada je spremljeno s pilećim, zečjim ili golubijim mesom.

Prije nego što su gnjevni gledaoci i aktivisti pokreta za zaštitu životinja žalbama i prigovorima prosto zagušili telefonsku centralu u televiziji, Bigaci je, nastavlja londonski list, zainteresovanima preporučio da mačije meso, prije kuhanja, treba tri dana držati potopljeno u izvorskoj vodi. Producenti su tokom, na brzinu ubačene pauze za reklame, nagovarali kritičara da se izvini gledaocima ali je on to navodno odbio.

I dok društva za zaštitu životinja pa čak i zamjenica ministra zdravlja traže da se pokrene krivična istraga zbog, kako tvrde, podstrekavanja na zlostavljanje životinja, prozvani Bepe tvrdi da nije ozbiljno mislio te da je njegova preporuka za gulaš od mace jednostavno pogrešno protumačena šala, piše Times.