Zanimljivosti
0

Talijani u svakodnevnom govoru koriste 250 gestikulacija

Klix.ba
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Talijani koriste blizu 250 različitih gestikulacija rukama tokom svakodnevne komunikacije, jer im je u tradiciji da tako izražavaju emocije, otkrili su stručnjaci.

Većina ih je nastala u Napulju, a općenito uključuju prste koji "lete" vodoravno od brade, ili u visini ramena, a nerijetko su praćeni dizanjem obrva.

Neke su uvredljive i znače "gay" ili "rogonja", dok neke služe za svakodnevne potrebe poput "mogu li dobiti cigaretu", "zovi me", ili "dobar okus". Gotovo sve su sada "međunarodno priznate" i prepoznatljive. Možda je najpoznatija ona koju je znao koristiti bivši talijanski premijer Silvio Berlsuconi kada bi želio izraziti nevjericu zbog nečijih gluposti. Činio je to zatvarajući usta palcem i kažiprstom.

"Znakovi mogu imati prilično složena značenja. Postoje gestikulacije koje izražavaju želju ili prijetnju, ali i očaj, stid ili ponos. Također, postoji i znak za 'briga me za sve', koji je čin prkosa ili pobune protiv vlasti", rekla je za New York Times profesorica psihologije i stručnjak za geste, Isabella Poggi.

Niko ne zna sa sigurnošću zašto je sistem gestikulacija razvijen. Prema jednoj teoriji, Talijani su razvili tajni jezik od 14. do 19. stoljeća, kada su bili pod stranom okupacijom. Međutim, u slučaju gradova poput Napulja, ljudi su gestikulaciju koristili kako bi dobili pažnju drugih te su pri tome koristili cijelo tijelo.

Ipak, čini se da su gestikulacije drevni fenomen, jer su mnoge oslikane na starogrčkim vazama koje se mogu i danas pronaći u Napulju.