Zanimljivosti
212

Iskreni prijatelji i zaštitnici: Zašto je svakom djetetu potreban kućni ljubimac

Klix.ba
Životinje ne služe samo za "zabavu" ili popunjavanje praznine, one znaju biti iskreni i pravi prijatelji, te nam svakodnevno pokazuju značenje prave ljubavi i posvećenosti.

Životinje nas uče odgovornosti, strpljenju, povjerenju, saosjećanju i život svake porodice čine ispunjenijim i veselijim.

Brojna su istraživanja pokazala kako je odrastanje uz kućnog ljubimca izuzetno korisno za djecu, budući da je u očima djeteta ljubimac ravnopravni član porodice od kojeg uči mnogo toga, a povezivanje s kućnim ljubimcem uveliko utječe na veze koje djeca kasnije stvaraju sa drugim ljudima.

Stručnjaci ističu kako životinje mogu pomoći djeci da razviju socijalne vještine i samopouzdanje, suosjećanje, bolju komunikaciju, kao i da smanje stres kod djece.

Djeca koja odrastaju sa kućnim ljubimcima poput pasa ili mačaka bolja su u društvenim situacijama i interakciji s ljudima koja podrazumijeva pomaganje, suradnju, dijeljenje i sl, pokazala su brojna istraživanja.

Pored toga, opće je poznato kako kućni ljubimci pomažu brojnoj djeci s poteškoćama u razvoju kao što su npr. djeca koja boluju od autizma, koja uz kućne ljubimce, naročito pse pokazuju bolje socijalne vještine.