Zanimljivosti
1

Irska: Na aukciji će se naći toaletni papir iz nacističke Njemačke vrijedan stotinjak eura

Klix.ba
Neotpakovana rolna toalet papira koja je u Drugom svjetskom ratu data Hitlerovoj vojsci bit će ponuđena ovog mjeseca na aukciji u Dublinu, a procijenjena vrijednost joj je između 80 i 120 eura.

Edelweiss toaletni papir se nalazi u neobično dobrom stanju i naći će se u prodaji na aukciji zajedno sa kacigama njemačkih vojnika, zastavica koje upozoravaju na minska polja kao i policijskih bodeža.

"Privatni kolekcionar iz Irske sakupljao je predmete vezane za nacističku Njemačku posljednjih 25 godina, i fascinantno je kako je rolna toalet papira ostala netaknuta", rekao je Stuart Purcell iz aukcijske kuće.

Dodao je za BBC i kako je to jedan od najbizarnijih predmeta na koje su do sada naišli te kako je upravo ovaj kolekcionar prije nekoliko godina na aukciji potrošio 10.000 eura na kacigu nacističkog vojnika.

Cilj ovog kolekcionara bio je sakupiti svu moguću opremu i svakodnevne stvarčice koje bi koristio jedan prosječan vojnik nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

Purcell je priznao kako su mnogi mišljenja da je skupljanje stvari vezanih za naciste pomalo neobično i zlokobno, ali da ipak ima historijski značaj.

"Ti ljudi su ozbiljni kolekcionari. Za njih je to kao i svaki drugi hobi, kao skupljanje poštanskih markica. Da nije bilo njih, nove generacije ne bi imale šta vidjeti od zaostavštine jedne od toliko historijski značajnih ideologija", dodao je.