Uzeo im više od milion eura
0

Internet zavodnik "Shrek" prevario i opljačkao stotine žena

Sarajevo-x.com
Prvo je našao put do njihovih srca, a onda i do njihovih kreveta. No, John Keady nije zavodio žene samo zbog seksa ili druženja, on je htio olakšati njihove bankovne račune, piše Daily Mail.
Za proteklih 20 godina, on se uspješno udvarao ženama diljem Britanije, Evrope i Amerike.

Koristeći Facebook, stranice za online upoznavanje te oglase "usamljena srca", upoznao je žene iz različitih oblasti. Među njegovim žrtvama tako su se našle odvjetnice, državne službenice, menadžerice, domaćice i mlade majke.

Neke od njih su bile toliko zaluđene da su prihvatile prijedlog za brak. Druge su vjerovale da su našle perfektnog partnera, a jedna ga je od milja čak prozvala Shrek, zbog njegove sličnosti s crtanim likom.

Kako god, Keady (44) ih je prilično brzo uspijevao ubijediti da je on imućan poslovni savjetnik, prvoklasni kajakaš, međunarodni jedriličar, ili, čak, ragbi zvijezda tima kraljevske mornarice. A onda, uzimao im je sve što je mogao...

Jučer je počeo odsluživati zatvorsku kaznu, nakon što su njegove prevare otkrivene. Policija vjeruje kako je Keady od stotina prevarenih žena mogao uzeti više od 1,1 miliona eura, budući da je mnogima od njih neugodno da istupe, ili su zabrinute da bi traženje novca natrag moglo ugroziti njihovu karijeru.

Tužitelj Philip Lee je rekao sudu da je Keady prevario čak i ženu koja ga je usvojila dok je bio dijete za 23.000 eura koristeći krivotvorene kreditne kartice i zahtjeve za kredit u njeno ime. Njegova prva supruga izgubila je tako 40.000 eura, a drugu, koja je i majka njegovog djeteta, ostavio je kad je bankrotirala.

Naložena je detaljna finansijska istraga, kako bi se ustanovilo koliko je novca "Shrek" otuđio, a već se zna da većina nikad neće biti vraćena.

No, nije uopšte zanemariv ni emotivni gubitak njegovih žrtava, od kojih su neke potpuno devastirane.

Keady je na stranici za online upoznavanje imao nick "Icarus Boy", po uzoru na Ikara, iz grčke mitologije, koji je letio preblizu Suncu.

Ipak, sudija Truro Crown suda u Velikoj Britaniji spustio ga je na zemlju kazavši mu: "Laganje ženama je utkano u vaše biće".

Za njega se ne može reći da ima izgled filmske zvijezde, nije naročito bistar, te iako se na svom internet profilu prodavao kao atleta, ovaj bivši radnik na brodogradilištu prema svemu sudeći nije bio ni posebno dobar u krevetu. Ipak, u jednom je bio pravi majstor - umjetnik je za prevaru.

Detektiv Derek Farrow, koji je vodio istragu je rekao kako je Keady na briljantan način zadobivao povjerenje kod ljudi odajući utisak uspješnog čovjeka.

Keady je koristio pseudonime poput Peter Berry, Dr. Berry i TAZ Keady, rođen je u Callingtonu, Cornwall, a karijeru prevaranta počeo je u svom mjestu, i to tako što je među prvima prevario ženu koja ga je usvojila kao dijete.

Prvi put je mogao 'pasti' u 2001. kad je prevario nekoliko žena u Cornwallu. Izbjegao je krivično gonjenje, pa se i smirio neko vrijeme, no nakon tri godine se vratio na scenu.

Ovog puta je djelatnost proširio diljem svijeta, pa je ubrzo 'zaručio' jednu Amerikanku i jednu Francuskinju.

No, njegova sistematična kampanja doživjela je krah kad su dvije žrtve otišle u policiju i prijavile ga.

Osuđen je na pet godina i tri mjeseca zatvora nakon što je priznao krađe i prevare osam osoba među kojima je i jedan čovjek s kojim je sklopio lažni poslovni dogovor. Ukupno je od njih inkasitrao 93.000 eura, a policija zasad može samo nagađati kolika je suma koju je Keady priskrbio varajući svoje žrtve.