Zanimljivosti
130

Inicijator Čokoladnih nereda: Bolje sutra neće doći samo od sebe!

Piše: A. M.
Čokoladni neredi nakon Mostara ove godine će se održati i u Sarajevu i Banjoj Luci. Ideja koja je prošle godine sprovedena u djelo u Mostaru potekla je od mladog mirotvorca Ivana Rozića.

Rozić je na ovu originalnu ideju došao nakon jednog u nizu nacionalnih sukoba Hrvata i Bošnjaka na Španskom trgu u Mostaru. Kao mjesto Čokoladnih nereda Rozić je izabrao upravo Španski trg.

"Bila je to moja reakcija na nerede koji su se dogodili na ulicama moga grada prije dvije godine nakon jedne od utakmica reprezentacije Hrvatske na Evropskom prvenstvu. Unakažena je te večeri po ko zna koji put reputacija grada Mostara u Bosni i Hercegovini, ali i kompletnom regionu", kaže Ivan za Klix.ba.

Ideja na koju je došao potekla je sa društvene mreže Facebook.

"Pratim sport, volim neke reprezentacije i klubove, ali ne volim kada se nakon utakmica ruši jedan grad i uništava njegova imovina. Spontano sam došao na ideju da umjesto učestalih batina mi na Španskom trgu podijelimo čokolade. To se očigledno mnogima svidjelo", priča nam Ivan.

Ni sam nije vjerovao u uspjeh i masovnost prvih Čokoladnih nereda.

"Znao sam da neću biti jedini koji će sa čokoladom doći na Španski trg, ali nisam mogao ni pretpostaviti da će interes biti onoliki. Došlo je više od tri stotine mojih sugrađana i to iz svih dijelova grada. Ispunio mi se san, na Čokoladnim neredima je bilo više učesnika nego na onim 'pravim' nekoliko dana ranije. Sada imam želju da ovo sve preraste u tradiciju i da Čokoladni neredi postanu sinonim za ljubav i prijateljstvo, makar u tom jednom danu", kaže Rozić.

Mostar je od rata do danas s pravom stekao epitet "grada slučaja". Ivan je uvjeren da će jednog dana grad početi živjeti normalno.

"Do kraja vjerujem u to. U problemima vidim izazove. Mostar kao grad nesumnjivo ima potencijal. Ne razumijem ljude koji su uvjereni u gore sutra i koji ne razmišljaju pozitivno. Bolje sutra neće doći samo od sebe. Mi se moramo izboriti za to. Najviše zbog naše buduće djece", poručio je.

Rozić se nada da će odziv i na ovogodišnje "nerede" biti veliki, možda veći nego na prošlogodišnji.

"Ovo je mala gesta sa mnogo pozitivne energije i ljubavi. Nadam se da ćemo njome pokrenuti mnogo većih i važnijih stvari. Planirali smo zbog muslimanskog mjeseca ramazana, odnosno ramazanskog posta da program toga dana potraje oko tri ili četiri sata. Nadam se da će doći mnogo ljudi. Dođite svi na čokoladu u Mostar, Sarajevo i Banju Luku", poručio je na kraju tvorac Čokoladnih nereda, Ivan Rozić.

Čokoladni neredi 2014. održat će se 25. jula u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci od 20 sati.