Zanimljivosti
0

Indijka rodila prvo dijete u 70. godini života

FENA
Indijka je rodila svoje prvo dijete u 70. godini života nakon što je podvrgnuta tretmanu in vitro oplodnje, navele su novine u ponedjeljak riječi njenog doktora.

Rajo Devi, koja se udala prije 50 godina, rodila je djevojčicu 28. novembra nakon in vitro oplodnje, saopćio je Anurag Bishnoi, doktor u centru za plodnost Hisar u državi Haryana.

"Rajo Devi i (njen suprug) Bala Ram kontaktrirali su centar radi tretmana a transfer embrija je obavljen 19. aprila. I majka i djete su dobro", izjavio je on za novine Hindustan Times.

Bishnoi tvrdi da je Devi najstarija majka na svijetu.

Javljeno je da je još jedna 70-godišnja Indijka rodila blizance putem in vitro oplodnje u julu ove godine, dok je 66-godišnja Španjolka dobila blizance u 2006.

Devin suprug, u 72. godini života, također je oženio sestru svoje supruge nakon što deset godina njihovog prvog braka nije rezultiralo djecom. Njegova druga supruga također nije uspjela da zatrudni.

Ostalo je nejasno čija su sperma i jajašce korišteni u uspješnom tretmanu.

"In vitro oplodnja revolucionizirala je način kako gledamo na neplodnost. Neplodnost više nije društveni tabu niti Božija volja. Ona se može liječiti naučnim putem", izjavio je Bishnoi.