Zanimljivosti
2

Indija kroz objektiv fotografa Stevea McCurryja: 15.000 fotografija i više od 80 posjeta

Klix.ba
(Foto: Steve McCurry)
Fotografije plemenskih starješina, čuvara slonova u Indiji i mnogih drugih neobičnih detalja i zadivljujućih trenutaka djelo su poznatog američkog fotografa National Geographica Stevea McCurryja kojeg je proslavila fotografija afganistanske djevojke.

McCurryjeva nevjerovatna nova knjiga "Indija" dokumentira sirove i uzbudljive trenutke s kojima se autor susretao tokom 30 godina i 80 posjeta ovoj zemlji.

Indija je dom za dvije milijarde osoba, pa nije slučajnost da je inspiracija za fotografiju na svakom koraku. Iako su neki od snimaka poznati u cijelom svijetu, McCurryjev projekat sadrži mnoge detalje koji nikada prije nisu viđeni.

"Prvi put sam otišao u Indiju 1978. godine. Od tada, ja sam bio u Indiji više od 80 puta. Ova zemlja je jedno od najvažnijih mjesta u kojima sam radio fotografije tokom posljednjih 30 godina. Procjenjujem da imam više od 15.000 fotografija u arhivi iz Indije", kazao je McCurry i dodao da u Indiji ima nešto što vam daje osjećaj kao da ste se vratili nekoliko koraka unatrag, u neko drugo vrijeme.

"Cijenim živost i povezanost s prošlošću. U Indiji povijest nije mrtva", zaključio je ovaj poznati fotograf.