Pravila ponašanja
0

Imigranti u Britaniji moraju naučiti stajati u redu

Sarajevo-x.com
Imigranti koji žive u Velikoj Britaniji proći će obuku o jednom od najvažnijih ostrvskih pravila ponašanja - pravilnog stajanja u redu.

Stranci koji se budu prijavljivali za boravak u Britaniji morat će učiti o ustaljenoj britanskoj praksi formiranja pravilne kolone za sve, od autobusa do sendvića.

Ministar čak želi da "umjetnost stajanja u redu" bude uvrštena u test za državljanstvo, koji imigranti moraju položiti prije nego se nastane u zemlji.

Ministar za imigracije Phil Woolas tvrdi da u lokalnoj zajednici mnoge tenzije uzrokuju stranci koji ne razumiju da moraju stajati u redu za usluge koje koriste, piše Daily Mail.

U kulturama mnogih useljenika se vjeruje da je do neophodnih stvari moguće doći jedino guranjem naprijed, umjesto stajanjem u pravilnom redu.

Prema istraživanjima čak se 91 posto Britanaca strogo protivi takvom ponašanju.

Woolas je istakao da pokušava progurati ideju kao dio mjera koje će omogućiti imigrantima da se pravilno integriraju u društvo.

"Vrlo je važno da imigranti shvate da moraju zauzeti svoje mjesto u redu, bez obzira da li se radi o ulasku u autobus ili šolji čaja. To je važno za britanski osjećaj fair playja i tako je bolje za sve. Moje iskustvo govori da većina doseljenika želi igrati pošteno", rekao je Woolas.