Transporterom pregazio automobil
0

VIDEO / Ig Nobelova nagrada za mir gradonačelniku Vilniusa

SRNA
Zuokas prima nagradu (Foto: AP)
Zuokas prima nagradu (Foto: AP)
Parodija na Nobelovu nagradu za mir "Ig Nobelova nagrada za mir" dodijeljena je gradonačelniku litvanske prijestolnice Vilnius, Arturu Zuokasu, koji je iznerviran jednim nepropisno parkiranim automobilom sjeo u blindirano vozilo i pregazio luksuzni automobil marke "Mercedes".

Zabavno-naučni časopis "Anali nevjerovatnih istraživanja" dodjeljuje od 1991. godine "Ig Nobelove nagrade", svojevrsnu parodiju na prave Nobelove nagrade, a laureatima ih često uručuju pravi Nobelovci na svečanosti na američkom Univerzitetu Harvard.

Prema pravilima Ig Nobela, da bi neko bio nagrađen, treba prije svega "da nasmije ljude, ali i da ih podstakne na razmišljanje".

Ime nagrade predstavlja igru  slova "ignoble" (gnusan). 

 Ovogodišnjim "Ig Nobelovim nagradama" krunisana su istraživanja o seksualnim nastranostima buba, zijevanju kornjača, o uticaju uriniranja na donošenje odluka kod ljudi, i druge "uvrnute" studije, prenose agencije. 

Nagrada za biologiju otišla je u ruke dvojici naučnika koji su otkrili da mužjaci jedne vrste buba pokušavaju da se pare sa bocama piva posebnog oblika koje se prodaju u Australiji. 

Tim holandskih, belgijskih i australijskih istraživača osvojio je nagradu za medicinu za studiju o uticaju potrebe za hitnim uriniranjem pri donošenju odluke, dok je nagrada za psihologiju pripala profesoru sa Univerziteta u Oslu koji je istraživao "zašto ljudi uzdišu u svakodnevnom životu". 
Nagrada za fiziologiju dodijeljena je međunarodnom timu koji se pozabavio zijevanjem jedne vrste kornjača i zaključio da one "nisu sklone zaraznom zijevanju". 

Dobitnik nagrade za fiziku je francusko-holandski tim koji se bavio pitanjem "zašto bacači diska osjećaju vrtoglavicu, ali ne i bacači kugle". 
Nagrada za hemiju pripala je japanskom timu za "vasabi alarm", odnosno za utvrđivanje "idealne gustine vasabija (ljuti japanski korijen sličan renu) za buđenje osoba koje spavaju u slučaju požara". 

Šest akademika koji su tokom godina u više navrata predvidjeli smak svijeta, a ipak živi i zdravi dočekali da prime priznanje za svoj trud, nagrađeni su za matematiku, uz obrazloženje da svijet od njih može da nauči da se matematičke formule moraju pažljivije izvoditi.