Zanimljivosti
0

I u starom Rimu slavili 1. april?

SRNA
Svjetski dan šale obilježava se 1. aprila - kada se našalimo na sopstveni račun, stručnjaci tvrde da pomažemo i sebi i drugima i zato je u narodu nastao izraz "smijeh je najbolji lijek".

Mnogi u svijetu se smiju 1. aprila, od srca ili kiselkasto, zavisno od toga da li zbijaju šale na tuđi račun ili to neko čini na njihov, a neki se trude da toga dana ne budu "nasamareni" - da ne bi cijele godine bili nesretni.

Istorija zbijanja šala 1. aprila obavijena je tajnom. Jedni tumače da se ovaj svojevrsni praznik pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi, kada je prerastao u "opštenarodno veselje".

Neki vjeruju da korijeni tog narodnog praznika dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju.

Drugi kažu da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, tačnije 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu".

Englezi smatraju da je dan šale preuzet sa Istoka.

Finci taj dan dovode u vezu sa proljetnim podukama djece o privrednim radovima, a slično je i Švicarskoj.
U holandskom gradu Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila - novine se utrkuju da objave što "ekskluzivnije" vijesti - kao, na primjer, o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o atomskim napadima...

Nijemci 1. april smatraju danom kada se lako osjete nesrećnim, a svoje loše raspoloženje manje vezuju za nasamarivanje, a više za predanje da je 1. aprila rođen apostol Juda, Hristov izdajnik.

U njemačkoj pokrajini Bavarskoj, posebno u okolini Vestervalda, šale slične prvoaprilskim zbijaju se tek 1. maja.

Bez obzira na različite običaje u mnogim zemljama, važi pravilo da kada se slatko nasmijemo postajemo opušteniji, ljepši i zadovoljniji.

Humor nam pomaže da lakše prebrodimo neku neprijatnu ili tešku situaciju, a kada se našalimo na sopstveni račun - stručnjaci tvrde da pomažemo i sebi i drugima, i zato je u narodu nastao izraz: "Smijeh je najbolji lijek".