UN-ove inovacije
0

Humanitarna pomoć za Iračane putem SMS-a

Sarajevo-x.com
Iračke izbjeglice u Siriji će od ove sedmice početi primati SMS poruke od UN-a sa kojima kasnije mogu 'platiti' svježu hranu u lokalnim trgovinama, javio je Svjetski program za hranu.

"Virtuelni kupon" koji vrijedi 22 dolara će zamijeniti tradicionalnu humanitarnu pomoć koja se dodjeljuje porodicama svaka dva mjeseca, kazala je glasnogovornica Emilia Casella. Pilot projekt će podržati mobilni operater MTN.

"Izbjeglice će moći njihove elektronske bonove mijenjati za rižu, brašno, ulje, leću, ribe u limenci, kao i sir i jaja- namirnice koje se inače ne mogu poslati u konvencionalnom paketu za pomoć", kazala je ona u Ženevi.

Trenutno u Siriji , prema zvaničnim vladinim informacijama, živi preko 1,3 miliona. Od preko 130.000 Iračana koje sada prima pomoć od Svjetskog programa za hranu, skoro svi imaju mobilne telefone, a UN često šalje SMS poruke kako bi im saopćio gdje će hrana biti distribuisana.

Ova humanitarna organizacija koja pruža pomoć za 105 miliona ljudi u 74 zemalja, nikad prije nije koristila mobile telefone kako bi dostavile potvrde za primaje hrane.

Pilot projekat za Siriju uključivat će preko 1.000 korisnika iz Damaska i okolnih područja, te će se kasnije širiti. UN smatra da je ovo dobra prilika iz lokalne farmere i i poslovne ljude.

"Više ne šaljemo hranu, već stvaramo jedno novo tržište za vlasnike lokalnih trgovina", naglašava Casella.