Poljska
0

Hitlerova "Vučja jama" će biti turistička atrakcija

SRNA
Poljska traži investitora, koji će pomoći da čuveni štab nacističkog lidera Adolfa Hitlera iz Drugog svjetskog rata poznat kao "Vučja jama", postane turistička atrakcija.

Ruševine Hitlerovog kompleksa, koji je smješten duboko u šumi na sjeveroistoku Poljske, poznate su i kao mjesto na kojem je njemački pukovnik Claus von Stauffenberg pokušao atentat na nacističkog lidera a dodatnu popularnost stekle su filmom Valkyrie u kojem glavnu ulogu tumači američki glumac Tom Cruise.

"Vučja jama" bila je jedan od Hitlerovih štabova tokom Drugog svjetskog rata, a uništili su ga nacisti prilikom povlačenja 1945. godine.

Utvrđenje, čije se ime odnosi na Hitlerov nadimak "gospodin Vuk", svojevremeno se sastojalo od 80 objekata i u vlasništvu je u lokalnog šumskog gazdinstva.

Ruševine su i sada otvorene za javnost, ali ne privlače mnogo posjetilaca jer su skrivene duboko u šumi do njih se dolazi lošim putevima.

"Čekamo ponude, ali do sada nismo dobili nijednu. Zahtjevi su visoki, jer želimo da zakupac uloži mnogo, posebno u muzej sa izložbenim prostorom otvorenim tokom cijele godine", rekao je zvaničnik Zenon Pjotrovič.

Tvrđava, koja se nalazi blizu ruske granice, sagrađena je tokom 1940. i 1941. godine radi zaštite Hitlera i drugih višerangiranih nacista od vazdušnog napada tokom operacije "Barbarosa" ili napada na SSSR. Kompleks ima sopstvenu elektranu i željezničku stanicu. "Vučja jama" je bila okružena velikim minskim poljem, za čije je čišćenje bilo potrebno deset godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata.