Zanimljivosti
0

Hitler je za doručak jeo marmeladu i hljeb

Sarajevo-x.com
Adolf Hitler je uživao u hljebu i marmeladi za doručak i znao je biti blag u ophođenju prema drugima, otkrili su nedavno objavljeni dokumenti. Ali, Firer je isto tako mrzio da ga gledaju, žalio se na svoje zdravlje, a bio je i sklon lupanju šakom o sto tokom sastanaka, stoji u fajlovima iz Državnog arhiva Njemačke.

Pojedinosti o životu nacističkog vođe dao je 19-godišnji austrijski dezerter koij je detaljno opisao vrijeme koje je Hitler proveo sklonjen u mjestu Obersalzberg, u bavarskim Alpama. Opisujući njegov dolazak između decembra 1943. i februara 1944, ratni zarobljenik kojeg su uhapsili pripadnici SS odreda, je rekao kako je Hitler bio siv i savijen, ali je izgledao vrlo zadovoljan. Bio je, kazao je on, blag u ličnim kontaktima, ali isto tako sposoban za lupanje po stolu i vikanje za vrijeme sastanaka.

Devetnaestogodišnjak je opisao i Hitlerovu dnevnu rutinu, rekavši da je ustajao oko deset sati ujutro, nakon čega bi išao kod svog brijača, da bi potom šetao prilično ležerno.

Dezerter je dodao kako Hitler nije mogao podnijeti da ga gledaju, zbog čega su ga stražari morali neprimjetno držati na oku. Firer je obično doručkovao oko 11-11:30 i to hljeb i marmeladu. Naravno, pio je i kafu. U popodnevnim satima je primao posjete, uključujući i svog ljekara. U njegovoj pratnji bila je i sekretarica, koja je imala 24 godine, atraktivna i mršava brineta. Bila je neudata i 'potpuno nepristupačna', a jedan oficir SS-a koji joj se obratio ne znajući ko je ona dobio je ultimatum da za 24 sata napusti Obersalzberg.

Hitler je putovao u pratnji nikad manje od tri automobila i uvijek je sjedio uz vozača, a tek ponekad s Evom Braun u stražnjem dijelu automobila. Ručao je između 13 i 13.30 sati, radio do 22, a često bi išao spavati tek u četiri ujutro. Izvor je opisan kao "razumno inteligentan i vrlo obrazovan s neizraženim političkim uvjerenjima".

Još jedan ratni zarobljenik opisao je Hitlera nakon pokušaja atentata na njega, 20. jula 1944.

"Hitler nije izgledao dobro, njegovo je lice bilo blijedo i žalio se ljekarima na svoje zdravlje. Bilo je očito da ima problema s kukom", naveo je zarobljenik, prenosi "Daily Mail".