Predstavljeno njegovo pismo
0

Hemingway je imao i nježnu stranu ličnosti

Sarajevo-x.com
Slavni pisac Ernest Hemingway je, u dosad neobjavljenom pismu, pokazao nježnost kakva nikada nije povezivana sa njegovom macho ličnosti. Pismo njegovom prijatelju Gianfrancu Ivancichu je predstavljeno u Kennedyjevoj predsjedničkoj biblioteci.

U pismu prijatelju, koje je napisao u februaru 1953. godine na Kubi, Hemingway piše o eutanaziji svoga mačka Uncle Williea, nakon što ga je udario auto.

"Nedostaješ mi i ti. Nedostaje mi i Uncle Willie. Morao sa da pucam u ljude, ali nikad u one koje sam znao 11 godina. Niti je iko preo sa dvije slomljene noge", napisao je slavni pisac, prenosi agencija Associated Press.

Henigway je često boravio na Kubi u svojoj vili Finca Vigia. Često je bio i u Evropi, na safariju u Africi i u svom domu u Idahu, gdje je najviše pisao.

Sa prijateljem Ivancichem se upoznao 1949. i uprkos 20 godina razlike među njima, postali su prijatelji i često su jedan drugom slali pisma.

Eksperti tvrde da nježnost u pismu prikazuje Hemingwaya kakav dosad nije poznat javnosti. Uglavnom je bio čovjek koji je pisao o ratu, tučama, pecanju i lovu.