Zanimljivosti
75

Hemijsko oružje u Siriji korišteno i prije 1.700 godina

Klix.ba
Dok međunarodna zajednica raspravlja šta da učini po pitanju Sirije, dokazi o korištenju hemijskog oružja u ovoj zemlji datiraju još od prije 1.700 godina.

Britanski arheolog Simon James smatra da je 20 rimskih vojnika ubijeno smrtonosnim gasom tokom perzijskog napada na njihovo utvrđenje u Dura-Europasu na istoku Sirije, u trećem stoljeću.

Ukoliko se nalazi pokažu istinitim, to će biti jedan od najranijih dokumentovanih incidenata izazvanih hemijskim oružjem.

Vojnici su stradali u skučenom prostoru oko 256. godine ove ere.

"Da bi Perzijanci ubili 20 muškaraca na prostoru nižem širokom dva metra i dugom 11, morali bi imati nadljudske moći ili nešto još opasnije. Mislim da su postavili mijehove ispod galerije te da su, kada su Rimljani navalili, dodali hemikalije i izbacili oblake dima u tunel. Rimljani su za nekoliko sekundi izgubili svijest, a za nekoliko minuta su i preminuli", tvrdi James.

Jamesa su do ovog zaključka doveli mineralni ostaci oko tijela vojnika. Zaključio je da je gas stvoren dodavanjem smjese asfalta i sumpora u vatru. Zapaljeni, ovi materijali stvaraju oblake otrovnog dima. U blizini je otkriveno i tijelo perzijskog vojnika, koji je najvjerovatnije i zapalio otrovno oružje.

"Stajao je predugo kako bi se uvjerio da je sve kako treba te je dim zahvatio i njega", objasnio je James.

Adrienne Mayor, istraživač historije nauke sa Univerziteta Stanford, objasnio je kako su hemijski pojačivači dokumentovani i u još starijim bitkama, uključujući i Peloponeski rat iz 429. godine prije nove ere.

Ipak, ovaj perzijski napad mogao bi predstavljati jedan od prvih dokumentovanih slučajeva gdje su vojnici namjerno proizvodili otrovni gas.