Kanada
0

Harper: Dalai Lama nije "call girl"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kada je kanadski premijer Stephen Harper u jednom intervjuu pokušao objasniti zašto se sastao sa Dalai Lamom u svom uredu u Otawi, u pokušaju da iskaže svoje duboko poštovanje Dalai Lami, Harper je načinio nespretno poređenje i kazao da "Dalai Lama nije call girl".

"Susreo sam se sa Dalai Lamom u svom uredu u Otawi jer je to obično mjesto gdje održavam sve svoje službene sastanke. Na znam zašto bih se trebao iskradati i sakrivati po raznim hotelskim sobama sa svojim gostima, a pogotovo kada je Dalai Lama u pitanju. Znate, on nije call girl“, kazao je Harper u intervjuu za televiziju OMNI, a prenosi Reuters.

Nakon što je shvatio da se pogrešno izrazio i šta je zapravo rekao, Harper je dodao da se ipak radi o uglednom duhovnom vođi

Pitanje mjesta susreta bilo je tema razgovora jer nakon što je Harper kritikovao kineski režim, naišao je na brojne kritike iz Kine te su stoga mnogi smatrali da bi susret Dalai Lame i kanadskog premijera u nekom privatnom okruženju bio mnogo prikladniji.

Glasnogovornik kanadskog premijera nije se izjašnjavao po pitanju izbora riječi i poređenja njegovog šefa tokom govora o službenim posjetama, odnosno o posjeti Dalai Lame Kanadi.