Zanimljivosti
38

Halo, da li je to planeta Zemlja: Astronaut iz svemira pozvao pogrešan broj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zamislite da se javljate na telefon, i da je prvo što čujete rečenica; "Halo, da li je to planeta Zemlja". Te riječi je čula jedna žena u Velikoj Britaniji, a to je uistinu bio poziv iz svemira. Astronaut Tim Peake pogriješio je broj i uputio izvinjenje, uvjeravajući sagovornicu da nije riječ o šali.

Time Peak je 43-godišnji Britanac koji je izabran za prvog astronauta iz svoje zemlje nakon 25 godina, a koji učestvuje u međunarodnoj svemirskoj misiji. Peak je na svom Twitter profilu uputio izvinjenje, istaknuvši da je pogriješio broj i da se ne radi o nekoj šali.

To nije prvi put da je ovaj britanski astronaut imao problema da pozove svoju porodicu. Prije sedam dana pozvao je roditelje, ali oni nisu bili kod kuće, pa im je ostavio govornu poruku. Nigel Peak, Timov otac, opisao je to jedinstveno iskustvo.

"Bilo je prilično nadrealno. Bili smo u posjeti kod naše kćerke, a kada smo se vratili, uključili smo telefonsku sekretaricu i onda smo čuli poruku našeg sina. Osjećali smo se veoma čudno, a poruku ćemo sačuvati za uspomenu", rekao je Nigel Peak.

Tim Peak će u Međunarodnoj svemirskoj stanici, sa još dvojicom astronauta boraviti do juna mjeseca i oko planete Zemlje će obići 2.700 puta.

Vezani članci