Zanimljivosti
40

Gruzijcima se ne dopada olimpijska nošnja, podsjeća ih na gumicu za brisanje

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Više od milijardu ljudi širom svijeta pratit će otvorenje Olimpijskih igara, ali desetak dana ranije pažnju svjetske javnosti okupirao je izgled uniformi Gruzije koje će se nositi na otvorenju - nevjerovatno podsjećaju na školske gumice za brisanje.

Vodeći modni brendovi žude za dizajniranjem odjeće koju će predstavnici država nositi prilikom ceremonije.

Proizvođač tradicionalne gruzijske nošnje Samoseli Pirveli dizajnirat će odjeću za svoj nacionalni olimpijski tim, ali stanovnici ove zemlje nisu oduševljeni.

Toliko su razočarani izgledom nošnje da su čak pokrenuli i potpisivanje online peticije, koju je do sada potpisalo šest hiljada ljudi, kako bi izmijenili nošnju koja, kako kažu podsjeća na školsku gumicu sa dvije strane; narandžasta briše tragove grafitne olovke, a plava tragove hemijske olovke.

Kritičari se slažu da nošnja jeste napravljena po uzoru na tradicionalnu gruzijsku Chokha nošnju koja se nosi posljednjih dvije hiljade godina.

Neki čak ismijavaju ove nošnje govoreći kako su dizajnirane da štite od komaraca koji prenose Zika virus.

Ovaj slučaj podsjeća na slučaj Irana koji je zbog loših kritika svojih nacionalnih nošnji predviđenih za ceremoniju otvaranja u Riju morao redizajnirati cijelu modnu liniju.