Evo Morales
0

Grickao koku na sjednici Komisije za narkotike

FENA
Bolivijski predsjednik Evo Morales grickao je list koke pred ministrima iz 53 zemlje članice UN-ove Komisije za narkotike koji su se u srijedu sastali u Beču, podržavajući na taj način zahtjev za povlačenje ove biljke s liste zabranjenih supstanci iz 1961.

"List koke nije kokain i nije štetan za zdravlje, ne izaziva psihičke poremećaje ni ovisnost", kazao je Morales na plenarnoj sjednici 52. zasjedanja ove komisije u bečkom sjedištu UN-a.

Morales, koji je ostao sindikalni lider uzgajivača koke, dodao je kako se lišće ove biljke uzgaja već 3.000 godina i da je ona simbol "identiteta kulture" andskih naroda.

On je također zatražio povlačenje listova koke s liste zabranjenih supstanci, a stavljanje na tu listu kaše od kokaina.

Obrativši se ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica Komisije za narkotike, bolivijski predsjednik koji je i sam uzgajivač i "već 10 godina potrošač" listova koke, upozorio je: "Ako je to droga, treba da me stavite u zatvor."

Međunarodna organizacija za kontrolu narkotika već godinama traži zabranu žvakanja tih listova koji se uzgajaju na 28.000 hektara u Boliviji, zemlji koja je treći svjetski proizvođač, poslije Kolumbije i Perua.