Optužen Mattel
0

Greenpeace: Zbog barbika nestaju šume u Indoneziji

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa za zaštitu okoliša Greenpeace optužila je u srijedu američku kompaniju Mattel, koja proizvodi barbike i kenove, da bezobzirno uništava šume u Indoneziji i staništa rijetkih vrsta poput sumatranskih tigrova.

Greenpeace je saopćio da kutija u koju se pakuju popularne igračke barbika i ken sadrže prerađene drvne proizvode, čijom se eskploatacijom uništavaju prirodne šume u Indoneziji. Optužili su kompaniju Asia Pulp and Paper (APP).

"Barbike uništavaju prirodne šume i zbog njih su rijetke životinjske vrste na rubu izumiranja, Mattel mora prestati s tim, jer dok oni pakuju najpoznatije igračke na svijetu šume u Indoneziji nestaju", kazao je Bustar Maitar, aktivista Greenpeacea u Indoneziji.

Aktivista je dodao da industrije celuloze i papira unuštavaju prašume koje su od vitalnog značaja za šumske zajednice.

"Mattel i drugi proizvođači igračaka, kao naprimjer Disney, imaju odgovornost da podržavaju zaštitu okoliša", kazao je Maitar.

Aida Greenbury iz kompanije Asia Pulp and Paper istakla je da su ih optužbe Greenpeacea šokirale, te je negirala da šume nestaju zbog njihovih aktivnosti.

"Mi smo ponosni na to što koristimo reciklirani papir", istakla je Greenbury, piše AFP.

Indonezija je treći najveći emiter stakleničkih plinova na svijetu, uglavnom zbog uništavanja šuma, te krčenja kako bi se napravio prostor za rudnike ugljena i plantaže palminog ulja.