Zanimljivosti
173

Gravidna ženka tigra se igrala sa lanetom i nosila ga u zubima kao svoje mlado

Klix.ba
(Foto: Pawan Menon, Cover Asia Press)
Trenutke koje je u safariju u centralnoj Indiji zabilježio amaterski fotograf Pawan Menon su fascinantne - gravidna ženka tigra i lane su se igrali oko sat i po prije nego je tigrica pustila mladunče da ode.

Iako su jeleni omiljeni plijen divljih životinja, ova ženka tigra uopšte nije bila zainteresirana za to da pojede lane, već se samo željela igrati s njim.

"Bilo je rano ujutro kad sam s prijateljem krenuo u vožnju džunglom tražeći tigrove. Odjednom sam zapazio jednu ženka tigra. Najprije mi se učinilo da je sama, ali sam onda kraj nje lane primijetio lane. Bila je to najnevjerovatnija stvar koju sam vidio ikad. Osjetio sam kako mi srce ubrzano lupa jer sam vjerovao kako baš u sljedećem trenutku stiže lanetov kraj. Ipak, ženka tigra je i dalje nastavila mirno sjediti i igrati se s njim", ispričao je fotograf.

Ipak, lane je bilo jako uplašeno. U jednom je trenutku krenulo da bježi, ali ga je ženka tigra uhvatila, te ga nježno, držeći ga za vrat zubima, baš kao što drži i svoje mlade, prenijela na mjesto na kojem su sjedili. Kasnije ga je mirno pustila da ode nazad u divljinu.

Maleno je lane najvjerovatnije spašeno, između ostalog, i zahvaljujući majčinskom instinktu gravidne ženke tigra koja i sama čeka svoje mlade, te ga ni u jednom trenutku nije posmatrala kao svoju hranu i plijen.

"Bilo je nevjerovatno! Ova fascinantna epizoda mi je samo potvrdila ono što sam već znao - divlje životinje ubijaju samo kad su gladne", kazao je fotograf Pawan Menon.