Anegdota britanskog premijera
0

Gordon Brown pozvao provalnika na čaj

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown nedavno je ispričao anegdotu o tome kako je jednom prilikom otišao predaleko sa solidarisanjem s gladnima i siromašnima, te opasnog provalnika ugostio u svojoj kući.

Kada je imao deset godina, njegov otac John, bivši ministar, ga je učio kako uvijek treba pomoći ljudima u nevolji i ponuditi im hranu ako su gladni.

"Ljudi su često dolazili na vrata, molili za pomoć, tražili novac i različite stvari. Svaki dan sam imao priliku da vidim šta se dešava u društvu, a to mi je kasnije pomoglo da steknem osjećaj za odgovornost prema ljudima u zajednici. Otac me učio da moram uraditi sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima", ispričao je Brown, prisjećajući se svoga djetinjstva.

Na kraju je ispričao da je jednom prilikom pozvao čovjeka koji je stajao na vratima njegove porodične kuće, ne znajući da se radi o provalniku.

"Moji roditelji nisu bili tu, a neko je upravo ušao na vrata. Poslušao sam savjet svoga oca koji je uvijek govorio da treba biti susretljiv prema ljudima, i ponudio gostu da uđe, popije čaj i pojede nešto", prisjetio se britanski premijer.

"Sve se završilo tako što su se moji roditelji vratili i otkrili da sam pozvao jednog od najozloglašenijih provalnika u gradu na čaj i hranu. Srećom, nije ništa ukrao", kazao je Brown.