Zanimljivosti
80

Google Earth "otkrio" morsko čudovište od 120 metara

Klix.ba
Misteriozna satelitska fotografija površine okeana pokraj Antarktika pokrenula je špekulaciju o mogućoj morskoj životinji koja prevazilazi veličinu poznatih modernih živih bića.

Fotografiji se može pristupiti preko program Google Earth, a prikazuje predio nedaleko od ostrva Deception. Satelitski snimak potiče iz ranog aprila ove godine, a najzanimljiviji detalj jeste anomalija koja na prvi pogled izgleda kao čin izranjanja ili hranjenja kita.

Ipak, ukoliko se izvrši mjerenje anomalije dobija se podatak o dužini od nevjerovatnih 120 metara, što je izazvalo žustre rasprave u krugovima posvećenim traganju za bićima koja se tek trebaju otkriti i kategorizirati, a koja se u narodnom jeziku često nazivaju čudovištima.

Jedna od hipoteza kaže kako je riječ o krakenu, životinji koja obitava u sjevernim morima planete Zemlje, a koja najviše podsjeća na veliku lignju ili hobotnicu.

Ipak, najveće lignje koje su do sada kategorizirane ne prelaze dužinu od 14 metara, a najveća poznata moderna životinja jeste plavi kit koji može narasti i do 30 metara dužine.