Libija iz feminističkog ugla
0

Golišave djevojke tvrde da evropski lideri loše spavaju

Sarajevo-x.com
Ruske feministice su odlučile da ukažu na to kako je bombardovanje Libije pogrešan potez NATO-a, odnosno evropskih sila, te da su lideri zemalja koje su "povele rat protiv Libije" bolesni ljudi. Tačnije, ne spavaju čvrstim snom, pa su nervozni i ljuti na cijeli svijet.

Polugole djevojke su organizovale protest ispred zgrade Evropske komisije u Moskvi, a sa sobom su donijele i transparente- madrace na kojima je portret Moamera Gadafija. Evropskim čelnicima su poručile da "vode ljubav, a ne rat", a jedna od parola je bila i "Madraci i grudi-zaboravite rat".

Djevojke kažu kako su na ovaj način htjele skrenuti pažnju na ono što se dešava u Libiji, "gdje se tri moćne velesile bore sa bespomoćnom državom", prenijeli su ruski mediji.

Feministice tvrde kako je operacija u Libiji počela zato što čelnici EU spavaju na starim, neudobnim madracima.

"Upravo zbog toga oni imaju loš san, ne spavaju kvalitetno, imaju zdravstvene probleme, i ljuti su na cijeli svijet", rekla je jedna od tri golišave djevojke.

Upravo zbog toga su, kažu, donijele udobne madrace s Gadafijevim likom, kao poklon britanskim i francuskim liderima. Mali poklon namjeravaju odnijeti i američkom predsjedniku, odnosno organizirati slučnu akciju i ispred američke ambasade u Moskvi.

Ovi protesti su ujedno bili i prvi koje je organizovala feministička organizacija RU-FEMEN, koja tvrdi da je ruski ogranak ukrajinske organizacije FEMEN, poznate po tome što organizuje demonstracije u kojem učestvuju potpuno i polu gole žene. Međutim, Ukrajinke su negirale bilo kakvu povezanost sa ovim djevojkama.