Novi Beethoven
7

Gluhi kompozitor nova zvijezda klasične muzike

Sarajevo-x.com
Lloyd Coleman
Lloyd Coleman
Sedamnaestogodišnji Lloyd Coleman koji je rođen je, ne samo gluh već djelimično i slijep, živi ispunjen i energičan život, a mnogi su ga proglasili modernim Beethovenom, jer je postao uspješan izvođač i kompozitor klasične muzike.

Kada je njegovim roditeljima rečeno da im je sin rođen sa teškim hendikepom, nikada nisu mogli ni sanjati da će ikada postati jedan od najznačajnijih muzičara svog doba.

"Jasno se sjećam trenutka kada su mi doktori rekli da je Lloyd djelimično slijep i gluh. Bila sam potpuno uništena. Pitala sam se kakav će biti njegov život. Bio je to momenat potpunog očaja. Nisam ni mogla sanjati da će postati kompozitor i dirigent", rekla je Lloyjdova majka Julie.

Ona je rekla da je Loyd kao sedmogodišnkak rekao da mu je san da svira u Royal Albert Hallu i da je to ostvario već tri puta.

Lloy je rođen sa albinizmom, a u osmoj sedmici života obolio je od meningitisa. Problemi su se nastavili kada je otkriveno da pogled ne može fokusirati na objekte ili riječi, a bio je i gluh. Ipak, njegova majka nije odustajala, a Lloyd je pohađao školu sa ostalim učenicima.

Lloyd je rekao da su mu roditelji govorili da, bez obzira na nedostatke, nije ništa gori od ostale djece, a on je istakao da nikada nije osjećao žalost prema sebi i da bi to bilo gubljenje vremena, piše Daily Mail.

Njegova je majka primjetila da Lloyd voli da pjeva i da je lako pamtio i pjevao uspavanke prije nego je propričao. U školi je postao fasciniran klavirom, a sa pet godina je kompozirao prvu pjesmu.

Danas je član Nacionalnog omladinskog orkestra, a dobio je ponudu da studira na Oxfordu.