Zanimljivosti
0

Gledaoci SP-a u Saudijskoj Arabiji molitve obavljaju u "mobilnim džamijama"

Sarajevo-x.com
Navijači u Rijadu (Foto: AFP)
Navijači u Rijadu (Foto: AFP)
Ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se: Vjerska policija Saudijske Arabije koja je nekad koristila palice tjerajući ljude na molitvu, sad je "organizovala" džamije za navijače koji prate Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Vjerska policija počela je ove sedmice prostirati tepihe za molitvu ispred popularnih kafića u centralnoj ulici Tahlia u Rijadu, gdje muškarci navečer gledaju utakmice SP-a. "Pokretne džamije", kako ih oni nazivaju, tu su kako bi se osiguralo da vjernici ne propuste molitvu uvečer.

Naprimjer, u utorak poziv na molitvu je počeo tek što su Japan i Paragvaj počeli igrati produžetke.

Pridržavanje saudijska vjerskih pravila podrazumijeva zatvaranje svih komercijalnih objekata u vrijeme molitve, dok se za vrijeme SP-a gasi veliki TV-ekran i posjetitelji pristupaju molitvi odmah ispred kafića.

Postoji i specijalna komisija koja vodi računa o tome da su tepisi okrenuti u smjeru kible, te da je montiran mikrofon za imama.

Veliki zvučnici emituju poziv na molitvu iz kamiona koji ima i vodu potrebnu za uzimanje abdesta (vjersko pranje) prije obavljanja molitve.

Firas Douglass, Jordanac koji živi u Saudijskoj Arabiji i navijač Holandije, kaže da ne mari što je propustio dio produžetaka koje su igrali Paragvaj i Japan.

"To nije nešto značajno, to je samo pet minuta. Gubimo 90 minuta ne radeći ništa dok gledamo fudbal", kaže on.

"Vođa tima komisije Khalid al-Rusais ističe da oni samo osiguravaju da ljudi čine ono što je dobro za njih, da se mole Bogu. Dodaje kako planiraju prostrti tepihe na različitim lokacijama u ulici Tahlia dok traje SP.

Mnogi Saudijci nisu baš najsretniji zbog striktnih prisila komisije na ponašanje koje je propisano islamom, pa se u posljednjih godinu dana tome pristupilo na nešto inovativniji način nego inače.

No, ključna zadaća da komercijalni objekti prestaju sa radom za vrijeme molitve, čak i u slučaju izvođenja penala ili produžetaka se potpuno ispunjava, piše AFP.