Knjiga o danima vladavine
0

George Bush nikad nije gledao vijesti

Sarajevo-x.com
Događanja u Bijeloj kući pod vodstvom bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha prije su podsjećala na popularnu humorističku seriju "U uredu" (The Office") nego na "Zapadno krilo" ("West Wing").

U knjizi o posljednjim danima Bushove vladavine, njegov pisac govora Matt Latimer otkriva šta je bivši predsjednik mislio o Baracku Obami, Josephu Bidenu i Sarah Palin.

On tvrdi i da je Bush vrlo malo znao o ekonomskom sunovratu SAD-a, te da su bile potrebne opsežne pripreme o ovoj temi pred gostovanje na televiziji, gdje je trebao objasniti kako se njegova administracija misli izboriti sa sve većom ekonomskom krizom. Svejedno, gostovanje, kao što se dalo i očekivati, nije prošlo bez njegovih provala.

Latimer, koji je u Bijeloj kući bio zaposlen posljednja 22 mjeseca Bushove vladavine SAD-om, svojom knjigom "Speech Less: Tales of a White House Survivor" nudi uvid u intimna razmišljanja nekada jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu.

On u knjizi govori i o tome koliko je Bush brinuo o javnom mnijenju, te izvještavanju medija. "Otkad sam postao predsjednik, nisam nijednom gledao večernje vijesti", rekao je Bush, a prenosi Daily Mail.

Latimer je u svojoj knjizi napisao i šta je Bush govorio o svojim prethodnicima, kao i onima čije je vrijeme tek došlo.

O bivšem američkom predsjedniku Jimmyju Carteru je rekao: "Ako ikad budem imao 82 godine i ako se budem ovako ponašao, molim vas da me uklonite."

Autor kaže i da nije mislio mnogo pozitivnih stvari o aktuelnom predsjedniku Obami: "Ovo je opasan svijet i on nije ni približno spreman s tim se nositi."

Slično, nije bio impresioniran ni potpredsjednikom Josephom Bidenom.

Riječi hvale nije imao ni za potencijalnu potpredsjednicu Sarah Palin: "Ko je ona, guvernerka Guama?", šalio se na njen račun. "Ovu ženu se stavlja u poziciju za koju uopće nije spremna. Ona nijedan dan nije provela na nacionalnom nivou. A nije ni njena porodica."

Latimer otkriva i da je Bush redovno gledao klipove na YouTubeu koji ga ismijavaju.

U knjizi se tvrdi i da je njegova supruga Laura Bush "potajno bila demokrat, iako to i nije bila velika tajna".