Zanimljivosti
25

Gdje sve spava vjeverica Rob?

Klix.ba
Sićušnu vjevericu Roba pronašao je autor dokumentarnih filmova o divljini, Paul Williams, te proveo mjesec dana hraneći ga i njegujući sve dok se nije oporavio. Rob sada pronalazi najneobičnija moguća mjesta za spavanje.

Tokom dana spava u džepu košulje svog vlasnika, a kada izađe, moguće ga je pronaći u šolji za kafu, na zavjesi ili laptopu.

Williams je u Sri Lanci snimao leoparde i antičke hramove, a Roba je pronašao u gradskom parku.

"Mislio sam da je mrtav, ali sam primjetio da se blago pomakao. Uzeo sam njegovo slabo i hladno tijelo te ga zagrijao u rukama. Prvo sam pomislio da ga vratim u gnijezdo te sam ga stavio na sigurno mjesto na drvetu sa kojeg sam mislio da je pao. Očekivao sam da će majka doći po njega. Narednog jutra sam se vratio, a on je i dalje bio tu", ispričao je Williams, koji je natjerao čitavu ekipu BBC-jeve jedinice Natural History da iskoriste svoju visokotehnološku opremu u traženju vjeverica.

"Pretražili smo čitavu oblast i nismo pronašli ni traga vjevericama. Iskoristili smo i termalnu kameru, ali ništa nismo uspjeli pronaći. Nismo mogli ostaviti Roba. Uginuo bi da ga nisam pronašao. Tako je postao počasnim članom ekipe", rekao je Williams, koji je nakon toga počeo da njeguje vjevericu.

Čvrsti glodar počeo se polako privikavati na život sa TV ekipom i putovanja na duge relacije. Zabrinut zbog majmuna i uličnih pasa, Williams Roba obično nosi u džepu košulje, kako bi ga zagrijao i mogao stalno hraniti.

Williams planira Roba, kada još ojača, vratiti u prirodu, budući da ga ne može povesti sa sobom u Veliku Britaniju. Trenutno traži pogodan centar za brigu o životinjama ili nekoga ko će dalje brinuti o Robu i polako ga upoznavati sa prirodom.