Spor između Belgije i Francuske
5

Gdje je nastao pomfrit

Klix.ba
U pomfritu uživaju milioni ljudi širom svijeta. Međutim, Francuzi i Belgijanci još uvijek ne mogu da se dogovore oko toga gdje je tačno nastao pomfrit.

"Pomfrit je nastao na ulicama, među siromašnim ljudima. Zbog toga je jako teško odrediti gdje je tačno nastao", kaže francuska historičarka Madeleine Ferriere.

Pomfrit se smatra stubom kulinarske kulture Francuske, ali se također smatraju nacionalnim jelom i u Belgiji. Eksperti su još uvijek podijeljeni oko toga gdje je tačno nastala ova hrana.

Prema najpopularnijoj teoriji, pomfrit je prvi put pripremljen na Pont Neufu, najstarijem mostu u Parizu, gdje su ulučni prodavači počeli pripremati pomfrit odmah nakon Francuske revolucije u kasnim godinama 18. stoljeća.

Međutim, Belgijanci tvrde da se pomfrit pripremao u Belgiji već krajem 17. stoljeća te da potječe iz Namura. Vjeruje se da je pomfrit dobio ime "french fries" od strane američkih vojnika koji su tokom Prvog svjetskog rata služili u Belgiji samo zato što je oficijelni jezik belgijske armije bio francuski.

Francuzi i Belgijanci pomfrit jedu na raztličite načine. Francuzi pomfrit jedu viljuškom sa tanjira, a Belgijanci prstima.

"Ko Francuza se pomfrit jede skoro uvijek uz meso, dok Belgijanci pomfrit jedu kao glavno jelo uz sos. Za nas je pomfrit prava hrana, mnogo više od dodatka drugim jelima", rekao je Roel Jacobs, historičar iz Brisela.