Očarali ga mještani
0

Gaddafi "usvojio" italijansko selo

Sarajevo-x.com
Muammar Gaddafi  i Silvio Berlusconi
Muammar Gaddafi i Silvio Berlusconi
Libijski vođa Muammar Gaddafi "usvojio" je jedno italijansko selo, koje je slučajno otkrio tokom svog putovanja na samit G8 u L'Aquili prošle godine.

Ekscentrični vođa otkrio je selo vozeći se sporednim putevima, s obzirom da je strahovao od mogućeg urušavanja tunela nakon razornog zemljotresa koji je pogodio L'Aquilu.

Gaddafi i njegova pratnja zastali su Antrodocou i ne sluteći da će ih tamo dočekati iznimno gostoprimljivo stanovništvo.

Libijski vođa bio je očaran. Odmah je saznao da seljane muče ogromni problemi, posebno nezaploslenost i nedostatak turista, te im je odlučio pomoći.

"Zarobili ste moje srce i neću vas zaboraviti", rekao je tada Gaddafi napuštajući selo i zaista je održao svoje obećanje.

Odmah je u selo poslao nekoliko izaslanika, pa čak i ambasadora u Rimu, Hafeda Gaddura, kako bi se dogovorili oko finansijske pomoći.

Navodno, Gaddafi je obećao da će im pomoći u razvoju, pretvarajući jednu historijsku zgradu u luksuzni hotel, flaširanjem mineralne vode iz planinskih izvora, te izgradnjom nogometnog igrališta i sportskog centra.

Dogovori o tome bi trebali biti završeni tokom sedmice, prenio je "Daily Telegraph".