Anketa
0

Francuzi najškrtiji roditelji na svijetu

Sarajevo-x.com
Kad je u pitanju davanje džeparca svojoj djeci, roditelji u Francuskoj proglašeni su najškrtijim na svijetu, a zadnjih godina sve je manje djece u ovoj zemlji koja od roditelja uopšte dobijaju neke pare.

'Brižni' Francuzi u prosjeku daju oko 17,7 eura jednom djetetu u periodu od mjesec dana i to onima koji u prosjeku imaju od šest do 15 godina, rezultati su ankete o kojoj piše britanski Telegraph.

Više od polovine roditelja (55%) u ovoj zemlji djeci ne daju nikakav džeparac, za razliku od prosječnih Evropljana od kojih 71% novčano nagrađuju svoje potomke. Broj 'škrtih' Francuza povećao se u prethodnoj godini.

Roditelji u Velikoj Britaniji u prosjeku daju džeparac od 24 eura mjesečno, dok su Portugalci najvelikodušniji sa 59 eura mjesečno, ako je suditi prema onome što je pokazala ova anketa.

Studija nije obuhvatila pitanje koliku korist za djecu roditelji u Francuskoj imaju od države, recimo šta sve djeca imaju u školi besplatno, bilo da su to udžbenici, školski pribor i drugo.

Zabilježeno je i to da ovi roditelji zahtijevaju da im djeca kažu šta konkretno žele kupiti parama koje traže, a tek sa 15 ili 16 godina dobiju neki veći novčani iznos za 'posebne prilike' kao što je Božić ili kao nagradu za odličan uspjeh u školi.

Većina Francuza je kao glavni razlog ovakvog ponašanja navela želju da svoju djecu nauče kako raspolagati novcem.