Robert postavio još jedan rekord
0

FOTO+VIDEO / Francuski Spiderman se popeo na 300 metara visok hotel u Dohi

Klix.ba
Proslavljeni francuski slobodni penjač Alain Robert, poznatiji i kao Spiderman, postavio je novi rekord popevši se na 300 metara visok The Torch hotel u Dohi u Kataru.
Alain Robert na vrhu The Torch hotela u Dohi (Foto: AFP)
Alain Robert na vrhu The Torch hotela u Dohi (Foto: AFP)
Za savladavanje uspona trebalo mu je 75 minuta, a francuski Spiderman se na najviši toranj u Dohi popeo bez sigurnosnih užadi.Okupljena gomila je zapanjeno je gledala poduhvat ovog legendarnog penjača.

Neustrašivi Francuz već je ovladao usponima na 85 gigantskih struktura širom svijeta, uključujući Empire State Building u New Yorku, Petrona's tornjeve u Kuala Lumpuru i 57-spratnicu u Sydneyju.

Alain Robert važi za penjačku legendu, a savldavanje tehnike penjanja počeo je u 7. godini. Trenirao je na liticama oko Valence, svog rodnog grada na jugu Francuske.

Francuski Spiderman uspješno savladao još jedan uspon (Foto: AFP)
Francuski Spiderman uspješno savladao još jedan uspon (Foto: AFP)
Postao je vrhunski penjač, a glavna motivacija mu je bila “ovladavanje strahom”. Počeo je i da se bavi solo penjanjem bez ikakve sigurnosne opreme na nekim od najekstremnijih litica na svijetu.

Godine 1982. imao je tešku nesreću kada mu se uže odvezalo i pao je naglavačke sa 15 metara visine. Proveo je pet dana u komi sa višestrukim frakturama. Prognoze su bile veoma loše, ali se on uprkos svemu vratio i postao bolji nego ikada.