BBC
0

Franco, baš kao i Hitler, imao samo jedan testis

FENA
Nove informacije govore kako dva poznata diktatora, Francisco Franco i Adolf Hitler, imaju više zajedničkog od režima koji su uspostavili.

Nove izjave svjedoka govore da je španski diktator Franco, baš kao i Hiter, ostao bez jednog testisa zbog rane koju je zadobio u bitki.

Kao i kod nacističkog vođe, Francov gubitak je rezultat ranjavanja u borbi, izjavila je unuka njegovog ljekara historičaru Jose Mariji Zavali, javio je BBC.

Franco je ranjen u predjelu donjeg abdomena u El Biutzu, u blizini Ceute, u junu 1916. Biografi su dugo spekulirali o tome da li je to ugrozilo reproduktivne organe diktatora, koji je vladao od 1939. do 1975. godine.

On je, ipak, dobio kćerku Carmen Franco y Polo 1926.

Prošle su se godine pojavili dokumenti koji sadrže svjedočenje medicinskog radnika koji je liječio Hitlera tokom bitke kod Somme 1916.

Dr. Johan Jambor izjavio je svom svećeniku da je Hitler bio ranjen u abdomen i izgubio je testis. Kazao je da je prvo pitanje koje je Hitler postavio bilo: "Hoću li moći imati djecu?"

Historičar Zavala citira dr. Anu Puigvert kako se prisjeća da joj je njen djed, Antonio Puigvert, urolog poznat po tome što mu je Franco bio pacijent, rekao da diktator ima povjerenja u njega.

"Franco je bio monorhid - imao je samo jedan testis", kazala je.

Franco je bio kapetan u španskoj vojsci kada je krajem juna 1916. bio ranjen u donji dio abdomena dok je branio današnju špansku enklavu Ceutu na mediteranskoj obali Maroka.

Tokom 1936. on se pridružio vojnoj pobuni koja je dovela do Španskog građanskog rata i preuzeo je rukovođenje nad fašističkom Falangističkom strankom.

Tri godine kasnije, uz pomoć nacističke Njemačke i fašističke Italije, on je dobio rat i uveo diktaturu. Franco je držao Španiju neutralnom tokom Drugoga svjetskog rata, nakon koga je proglasio Španiju monarhijom a sebe regentom.

On je 1969. objavio da će ga nakon smrti naslijediti Juan Carlos I, unuk posljednjeg španskog kralja, u nadi da će održati njegov režim.

Nakon njegove smrti 1975. novi kralj, ipak, započeo je ukidanje autoritarnih insitucija i uspostavu demokratske vladavine.