Pacijent iz 1917. godine
0

Fotografije prve plastične operacije

Sarajevo-x.com
Fotografije ranjenog vojnika iz Prvog svjetskog rata, prvog čovjeka na kojem je izvedena plastična operacija objavljene su u pokušaju da se pronađu bliski srodnici Waltera Yeoa, mornara kraljevskog broda "Warspite".

Walter je pretrpio velike ozljede kože lica u nesreći koja je zadesila u bitci na brodu 1916. godine. Najteže je ipak bilo to što je prilikom ranjavanja pretrpio gubitke očnih kapaka.

Waltera je 1917. godine operirao Sir Harold Gilies, poznat i kao "otac plastične hirurgije".

Gilies je prvi hirurg koji je presađivao kožu s neoštećenih dijelova tijela da "zakrpio" zadobivene ozljede. Tako je od dijela kože napravio "masku" koja je Walteru zamijenila očne kapke izgorjele u nesreći.

Londonski fotograf Paddy Hartley koji je ove fotografije prve plastične operacije i prije koristio u svojim izložbama, izjavio je da želi pronaći članove Walterove porodice da bi saznao šta se na kraju desilo s njim.

"Nastojim pronaći nekog od njegovih rođaka jer želim znati sve o posljedicama ove revolucionarne operacije", kazao je fotograf za list Telegraph.

Sir Haroldu Giliesu pripisane su velike zasluge za razvoj plastične hirurgije u Prvom svjetskom ratu koji je bio prvi rat teške artiljerije u historiji dotadašnjeg ratovanja.

Gilies je, za života, zajedno sa svojim kolegama izveo više od 11 hiljada plastičnih operacija na više od pet hiljada ljudi.