Kazna šest mjeseci zatvora
1

Filipini zabranili cybersex i skidanje pred kamerama

SRNA
Filipinske vlasti zabranile su cybersex i izvođenje plaćenih seksualnih predstava putem videoservisa na internetu.

Ova industrija je u porastu u mnogim dijelovima svijeta, a mlade žene i maloljetne djevojke često su prisiljene da se bave ovim poslovima.

Svako ko prekrši novi zakon bit će kažnjen novčano sa 6.000 dolara i zatvorom do šest mjeseci, prenio je BBC.

Novi zakon je dio Akta o prevenciji cyber kriminala iz 2012. godine, koji je 15. septembra potpisao predsjednik Benjino Akvino.

Ovaj zakon definiše cybersex kao "svojevoljno angažovanje, održavanje, kontrolisanje ili izvođenje, direktno ili indirektno, bilo kakvog lascivnog izlaganja seksualnih organa ili seksualnih aktivnosti, uz pomoć kompjuterskog sistema", radi sticanja koristi.

Jedan od autora zakonskog teksta, senator Edgardo Angara, izjavio je da je ovaj propis neophodan da bi se provela istraga i suzbio cyber kriminal poput hakerskih napada, cybersexa, krađe identiteta, spamovanja i dječije pornografije na internetu.

Filipinska policija sada će osnovati jedinicu za borbu protiv cyber kriminala koja će se baviti isključivo kršenjem novog zakona.

Filipini su i u prošlosti poduzimali oštre akcije protiv seksualnih poslova na internetu. Prošle godine dvojica Šveđana osuđena su na kazne doživotnog zatvora zbog upravljanja cybersex poslovima na Filipinima.

Tri Filipinca osuđena su na po 20 godina zatvora kao njihovi pomagači.

Iako zakon govori samo o cyber kriminalu, filipinske medijske organizacije izrazile su zabrinutost zbog mogućeg ograničavanja slobode štampe.