Kada se ispune svi snovi
3

Felix Baumgartner i kao dijete znao šta će biti kada odraste

Klix.ba
Crtež koji je Baumgartner nacrtao kad je bio dječak
Crtež koji je Baumgartner nacrtao kad je bio dječak
Kada je imao samo pet godina, Felix Baumgartner je nacrtao sebe kako skače sa padobranom, dok njegova porodica posmatra sa zemlje. Felix je tu sliku poklonio svojoj majci.

Dvanaest godina nakon toga, kada je Felix napravio svoj prvi skok sa padobranom, majka mu je vratila tu sliku.

Međutim, Felix nije jedini čovjek koji je predvidio svoju budućnost na crtežima.

Tom Daley, koji je postao svjetski šampion u skokovima u vodu kada mu je bilo 15 godina, sa devet godina nacrtao je sebe kako stoji na rukama na dasci i sprema se za skok. Pored daske su bili nacrtani Olimpijski krugovi i pisalo je London 2012.

Psiholozi već od ranije znaju da slike koje crtaju djeca mogu biti dosta precizne refleksije njihovih unutrašnjih svjetova. Djeca stvaraju umjetnost iz istog razloga kao i svi drugi – kako bi pokazali svoje misli ili emocije. Umjetnost im pruža sigurno okruženje.

"Većina pažnje koja se posljednjih godina daje interpretaciji dječije umjetnosti se koncentriše na razumijevanje negativnih događaja. Slikanje može pomoći djeci prilikom psihološkog stresa i u borbi protiv traume, depresije ili zlostavljanja", rekla je dr. Esther Burkitt sa Univerziteta u Cichesteru.

Kako kaže Burkitt, mnogo se rjeđe sreću pozitivni prikazi dječijih crteža.

"Crteži djece o sebi samima mogu predstavljati njihove snove i nadanja. Čin fokusiranja i vizuelizacije im pomaže da ostvare svoje snove. Djeca na taj način kristaliziraju određeni san i trude se da ostvare ono što žele", dodala je Burkitt.