Najtraženije lokacije pred 21.12.
33

Fascinantni podzemni bunkeri mogu pružiti spas od smaka svijeta

Klix.ba
WikiLeaksovo sjedište u dobro čuvanom bunkeru u Švedskoj (Foto: AFP)
Približavanjem 21. decembra, datuma kada će, prema proročanstvu Maja, nestati svijet kakav poznajemo, počele su pripreme i potraga za skloništima koja će ljudima koji vjeruju u majansk i kalendar pomoći da prežive "apokalipsu".

Podzemni bunkeri za koje se vjeruje da mogu izdržati nadolazeću propast postali su najtraženija lokacija širom svijeta pa Daily Mail donosi listu nekoliko najpoznatijih i najsigurnijih.

SAD imaju najviše podzemnih bunkera. Neki i danas služe svojoj svrsi, dok su drugi pretvoreni u muzeje i hotele.

Na vrhuncu "nuklearne napetosti" s Kubom i bivšim Sovjetskim Savezom, američki predsjednik John F. Kennedy je dao sagraditi bunker na ostrvu Peanut na Floridi, u kojem je danas muzej.

Za one koji si to mogu priuštiti, hotel Hilton na Maldivima pruža savršeno skrovište. Naime, hotel ima podvodne apartmane sa spektakularnim pogledom na morski život i udobnim krevetom.

Spas od kraja svijeta možete potražiti i u bunkeru u Zapadnoj Virginiji, isklesanom duboko u planinskim lancima, a koji je pretvoren u hotel s četiri zvjezdice. Nisu samo Amerikanci gradili podzemna skrovišta. Oni koji vjeruju u nadolazeću apokalipsu, mogu se skloniti u bunkeru u Švedskoj, no, kako WikiLeaks u njemu čuva svoj server, ulazak će ići malo teže.

Njemačka također ima svoje skrovište u Bad Neuenahr-Ahrweileru, piše Daily Mail.