Zanimljivosti
0

Fascinantne činjenice o ispuštanju vjetrova

Sarajevo-x.com
Neke osobe smatraju da puštaju previše vjetrova, neki puno podriguju; obje situacije mogu biti neugodne i društveno nepoželjne. Većina ljudi koji se žale na preveliku količinu plinova ne proizvode ih više no obično već najčešće obraćaju pretjeranu pozornost na normalnu količinu. Stranica Asylum.com vam donosi nekoliko interestantnih činjenica o vjetrovima.

[SLIKA]1[/SLIKA]Prosječni muškarac sa zdravom ishranom ispusti približno 0,946 litara plina svaki dan u vidu 10 do 15 prdeža.

Žene prde manje od muškaraca, u prosjeku osam do devet puta dnevno, ali njihov vjetar je više koncentriran.

Vjetrovi koji vas nadimaju sastoje se od prosječno 1/3 nitrogena, 1/5 hidrogena, 1/19 karbon dioksida i malih količina metana i kisika. Svi ovi plinovi su u suštini bez mirisa. Miris, odnosno smrad prdeža dolazi od tragova ostalih kemikalija i tvari, naročito amonijaka, hidrogen sulfida i izmeta.

Šaljivi jastuk koji proizvodi prdeže je inspiriran izumom koji je star nekoliko stoljeća, Lude su na dvoru zabavljale plemstvom izumom koji se zvao “ludin mjehur“, balon napravljen od svinjskog mjehura.

Zašto je jednostavno okriviti psa za vlastite prdeže? Psi gutaju mnogo zraka dok jedu i piju, što uzrokuje nadutost.

U ljudskom debelom crijevu živi najmanje 395 vrsta bakterija, ali je E.Coli najveći prijestupnik od sviju. E.Coli stvara plin dok razlaže obrok koji ste pojeli prije nekoliko sati, te praveći sama mikroprdeže nepotrebnih sastojaka.

Mahunarke, gljive, kupus i luk uzrokuju prdenje jer sadrže složene šećere koje vaše tijelo ne može da razloži.