Kina
0

Farmer napravio helikopter od drveta

Sarajevo-x.com
Kineski farmer koji je završio samo osnovnu školu, napravio je helikopter od drveta. Wu Zhongyuan (20) iz Luoyanga, kineske provincije Henan, vlastiti helikopter je napravio za manje od tri mjeseca.

Kaže da mu je mnogo pomoglo znanje iz fizike, predmeta koji je slušao u školi, kako bi napravio mašinu za koju tvrdi da može poletjeti na visinu od 800 metara.

"Nisam imao nikakvu skicu. Jedini izvor odakle sam crpio znanje je internet, koji sam koristio preko svog mobilnog telefona", kaže Wu.

Elisa je napravljena od grabovog drveta, motor je uzeo od motocikla, a cijela konstrukcija je ojačana čeličnim šipkama, piše Dahe Daily.

Wu, koji živi u planinskom selu, kaže: "Od djetinjstva maštam o tome da se ne moram više penjati na planinu. Htio sam u školu ići u svojoj letećoj mašini."

Njegov otac Wu Xizhao kaže da je sin potrošio oko 1.200 eura na izradu helikoptera, koji bi se prvi put trebao vinuti u visine krajem ove sedmice. "On obožava mašine. Uvijek po kući rastavlja i sastavlja svaki aparat na koji naiđe", kaže otac mladića.