Star 300 godina
1

Fahrenheitov termometar prodat za 107.000 dolara

Klix.ba
Jedan od originalnih termometara koje je napravio Daniel Gabriel Fahrenheit je prodat za nešto više od 107.000 dolara.

Ovaj 300 godina star instrument, napravljen od mesinga, je jedan od samo tri poznata preostala u svijetu. Termometar se prije prodaje nalazio 40 godina u privatnom vlasništvu i mislilo se da je zauvijek izgubljen.

Fahrenheit je izmislio živin termometar 1714. godine, ali se ne zna koliko tačno ih je napravio. Skala između tačke ključanja i smrzavanja vode je podijeljena na 180 podioka. Tačka smrzavanja se nalazila na 32°F, a tačka ključanja na 212°F.

Fahrenheit je svoju skalu bazirao na temperaturi ljudskog tijela. To je bila prva skala koja je imala širu upotrebu.

Fahrenheit je rođen u Danzigu u trgovačkoj porodici. Kada mu je bilo 15 godina njegovi roditelji su umrli zbog trovanja gljivama. Nakon toga on se seli u Holandiju, gdje je i proveo ostatak svog života.

Radio je kao hemičar, a lična zainteresovanost za prirodu i nauke ga je dovela do raznih istraživanja i eksperimentisanja.

"Sve do sada smo mislili da postoje samo dva primjerka. Oba se nalaze u muzeju Boerhaave u Holandiji. Vjerujemo da je ovaj primjerak napravljen između 1715. i 1730. godine", rekao je James Hyslop iz aukcijske kuće Christie's.