Zanimljivosti
11

Facebook vas može učiniti sretnijima ako ga koristite na pravi način

Klix.ba
Iako su naučnici u istraživanjima do sada Facebook i druge društvene mreže povezivali sa depresijom, najnovije istraživanje pokazuje da postoje i načini upotrebe Facebooka koji osobu zapravo mogu učiniti sretnijom.

Ukoliko Facebook koristite za praćenje bivših partnera ili prijatelja sa kojima više niste u kontaktu, to može imati negativne posljedice po mentalno zdravlje. Čitanje postova i reagiranje na njih isto tako nemaju pozitivan efekat na zdravlje ljudi, kažu stručnjaci.

Međutim, ukoliko ga koristite za komunikaciju sa dragim osobama, to može povećati nivoe sreće i zadovoljstva životom, kao i umanjiti osjećaje depresije i usamljenosti. Najbolji način za postizanje ovog efekta su personalizirani postovi i komentari upućeni dragim osobama.

Istraživanje je pokazalo da 60 ovakvih interakcija mjesečno zapravo proizvode jednak nivo sreće kao i veliki događaji poput vjenčanja i rođenja djece.

Društvene mreže, kao i većina drugih stvari u životu, mogu imati pozitivne i negativne efekte na osobu. Na konačan ishod ključan utjecaj ima način njihovog korištenja i stav osobe koja ih koristi.