Zanimljivosti
0

Elvis "živio" prije više od 1.800 godina?

Sarajevo-x.com
U kolekciji antičkih umjetnina Grahama Geddesa, trgovca umjetninama iz Melbournea (Australija), koja će se u oktobru naći na aukciji kuće Bonhams, nalazi se rimski ornament, tzv. akroterij, koji je "slika i prilika" svjetske muzičke ikone Elvisa Presleyja. Riječ je o skulpturi koja je napravljena čak 1.800 godina prije negoli je kralj rock'n rolla otpjevušio prve muzičke note.

Akroterij sačinjen od mramora, postavljen je na rubu sarkofaga, koji datira iz 2. stoljeća nakon Krista, a nevjerovatno podsjeća na "Kralja".

Kolekcija Grahama Geddesa koju čini više od 50 klasičnih grčkih vaza i 30 mramornih skulptura, trebala bi se prema stručnim procjenama prodati za više od milion britanskih funti. Mnogi od pomenutih predmeta bi trebali postići pojedinačnu cijenu do 90.000 funti, a bista kojoj je čak i kolekcionar Geddes dao nadimak "Elvis" trebala bi se prodati po cijeni od 25.000 do 30.000 funti.

"Dok budu gledali u lice iz daleke prošlosti Elvisovi obožavatelji sigurno će pomisliti da je njihov idol u prošlom životu živio u Rimu", kazao je za Telegraph glasnogovornik aukcijske kuće Bonhams.