Zanimljivosti
57

Meteor iznad Sibira pretvorio noć u dan

Klix.ba
Stanovnici oblasti Kakazija u jugozapadnom Sibiru bili su svjedoci velike vatrene eksplozije na nebu koja je nakratko noć pretvorila u dan. Neki su čak uspjeli taj trenutak zabilježiti svojom kamerom.

"Prvo nisam shvatao šta se događa. Sve se desilo naglo i nekako odjednom. Nije bilo u potpunosti kao dan, ali je bilo svjetlo. Pogledali smo planinu koja se nalazi u blizini i vidjeli kako ogroman meteor leti iznad. Iskreno, bila sam uplašena. Mislila sam da je bomba", rekla je Olga Sagalakova za Russia Today.

Izvještaji o ovoj rijetkoj pojavi došli su iz cijele Kakazije, kao i iz susjedne regije Krasnojarsk. A najbolje se vidjelo u gradu Sajanogorsk.

Nikolaj Soldatov, mještanin Kakazije, vidio je meteor tri ili četiri sekunde, a otprilike pola minute nakon toga čuo je glasan prasak koji je aktivirao alarme na autima u mnogim dijelovima grada.

"Bilo je veoma lijepo. Ne vidite to svaki dan. No, nismo bili uplašeni jer smo odmah shvatili da se dešava nešto poput onog u Čeljabinsku prije tri godine", rekao je Sergej Isajkin.

Meteor nije prouzrokovao nikakvu štetu, a prema pisanju ruske novinske agencije TASS ako je neki fragment meteora preživio pad, najvjerovatnije se nalazi u dolini Babik.

"Meteor je nekoliko puta manji od onog koji se pojavio iznad Čeljabinska, ali njegovi fragmenti se mogu naći. Određivanje gdje su sletjeli zahtijeva preciznu kalkulaciju njegovog puta, što može potrajati nekoliko dana", rekao je Viktor Grokhovski, profesor na Saveznom univerzitetu Urala.